מאמר 01
ביטול הסכם גירושין
פתח דבר
בכל יום נחתמים הסכמים רבים בין הצדדים בבית המשפט לענייני משפחה. אנו למדים כי בעולם המשפט המשתנה תדיר, ישנן תמורות רבות החלות הן בפסיקה והן בהלך הרוח המשפטי. דבר זה נותן משנה תוקף לדינמיקה בה אנו פועלים בסביבה המשפטית, ומשקף מדיניות משפטית גמישה ושונה. מדיניות זו, עולה כצורך אמיתי וכמענה ראוי והולם אל מול העולם העסקי, הכלכלי והאקטיבי בו אנו חיים, יחד עם שמירה על קיום כלכלי נאות ושמירה על זכויות אדם בסיסיות הנובעות מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ומחופש העיסוק.
דיני החוזים לא מתקיימים בחלל ריק, במאמר זה אנו ננסה לבחון, ללמוד, ולהאיר במעט את העמידה הנוקשה של בתי המשפט לענייני משפחה לעניין פתיחה או שינוי של הסכמי גירושין קיימים, או סעיפים בתוכם, וזאת לאחר שנחתמו זה מכבר וקיבלו משנה תוקף כפסקי דין. זאת, אל מול הגישות השונות של בעלי הדין בבואם לבקש בעילות שונות, צרות או רחבות, לשנות או לבטל את ההסכמים עליהם חתמו וההסכמות אליהן הגיעו. הדבר נוגע במגוון רחב של קונסטלציות ומקרים וכל זאת מונח חדשות לבקרים אל מול פתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
עיקרי דברים
בבחינה מדוקדקת, כאשר אנו מנסים לבחון מה מעמדו של הסכם גירושין שנחתם בין בני זוג שהתגרשו, כאשר ההסכם נחתם במעמד עורכי הדין של בני הזוג אך בנוסף גם אושר בבית המשפט לענייני משפחה וקיבל תוקף של פסק דין, האם מדובר בהסכם רגיל ומחייב מתוקף דיני החוזים או שמא לחילופין האם להסכם זה יש משמעות וחוזקה אחרת, האם מדובר בהסכם בעל מעמד כפול- הן כהסכם חוזי בין בני זוג והן כהסכם שאושר בפסק דין שניתן בבית משפט. לצורך בירור השאלות הללו, נצטרך לבחון ולצפות בצורה שונה ומעמיקה את ההשלכות של עילות ביטול/שינוי החוזה/ההסכם או סעיפים ממנו. נראה כי הסתכלות בתי המשפט לעניין ביטול הסכם גירושין נעשית במשקפיים מחמירים ותידרש בחינה מחמירה ומדקדקת לכל סוג של בקשה לביטול או שינוי הסכם גירושין שקיבל תוקף ומעמד של פסק דין. בנוסף לעילות אותן ימנו הצדדים בבקשת הביטול, בית המשפט יערוך בדיקות נוספות ויבחן את הדברים לאור שינוי נסיבות. בבואו לבחון את הבקשה יידרש בית המשפט לבדוק האם הבקשה היא בקשה לביטול ההסכם כולו, אזי מבחן העילות משמעותי וחשוב מפני שבית המשפט יבטל הסכם במלואו רק כאשר הוא ישתכנע בסבירות גבוהה ביותר כי ישנן "נסיבות מיוחדות" וכי העניין הנדון חריג וקיצוני באופן בלתי סביר. בית המשפט בבואו לבחון בקשה מסוג זה, יבחן את התנהגות הצדדים בקיום ההסכם. גם אם בית המשפט יגלה כי ההסכם הופר על ידי שני הצדדים, אין זה מחייב כי ייעתר לבקשתם לביטולו או שינויו של ההסכם. במבחן ההפרות השונות, יבחן בית המשפט האם נכללות ההפרות של הצדדים באי קיום ההסכם כהפרות יסודיות, האם הן מוגדרות בהסכם עצמו כהפרות יסודיות, בית המשפט גם יבחן את כוונת הצדדים בקיום ההסכם- האם שני הצדדים הפרו את ההסכם ולא התכוונו לקיימו מלכתחילה. כמו כן, יבחן בית המשפט האם עילות ההפרה הן זכויות רכושיות, האם הן נוגעות לענייני מזונות הקטינים, למשמורת ילדים, ולפי סיווגן יקבע האם הן מאפשרות דיון דחוף או בהול בבקשה. לעיתים אי קיום ההסכם בין הצדדים יפגע בטובתם של הקטינים, מאחר וטובת הקטינים הנפגעים היא ערך עליון, האם בנושאים חשובים אלו יבחר בית המשפט לכפות את קיום ההסכם או לחילופין יורה על שינויים בהסכם בלבד, היות והעילות של פגיעה בקטינים הן עילות העומדות מעל הבחינה המדקדקת והנוקשה של בית המשפט בבואו לבחון את כלל העילות בבקשת הצדדים.
האם ניתן לייחס את העילות שבדיני החוזים, העומדות להן לבדן מול בית המשפט כעילות עצמאיות לביטול חוזה גם לבקשות לביטול הסכמים בבית המשפט לענייני משפחה, או שמא התרופות שפוסק בית המשפט בהסכמים רגילים, לא יבחנו באותה הדרך בבית המשפט לענייני משפחה.
כידוע, בבואו של בית המשפט לבחון ביטול הסכמים רגילים, לפי דיני החוזים, יבחן בית המשפט את העילות בהתאם לסבירות ולאור דרישת תום לב. גם בשל היעדר תום לב, בית המשפט לא ימצא לנכון לבטל הסכם, אלא רק יקבל שינוי בו, וכן יורה על שיפוי הצד הנפגע כתוצאה מחוסר תום הלב. כאשר ישנה תביעה לבית המשפט לביטול הסכם וזאת בעילות של עושק, כפייה, הטעיה, מרמה, יבחן בית המשפט את העילות באופן מדוקדק וינסה לרדת לעומק העניין. למשל, אילו מדובר בעילת הכפייה, יבחן בית המשפט מה מידת הכפייה שנעשתה בעת חתימת החוזה, האם לא היה רצון חופשי אמיתי מצד הצדדים לקיום ההסכם, האם היו גורמים או איומים נסתרים שלא צצו ועלו מעל לפני השטח, האם היו הבטחות או מצגי שווא שלא היו ידועים לאשורם בשעת חתימת ההסכם ואישורו בידי בית המשפט, האם ניתן להוכיח קשר סיבתי הקושר את העילה המתבקשת ובגינה ישקול בית המשפט את ביטול ההסכם. בחינה זו, איננה דומה לבחינתו של בית המשפט לענייני משפחה בבואו לבחון בקשות לביטול ושינוי הסכמי גירושין.
עילה נוספת וכבדת משקל בבחינתם של בתי המשפט השונים, הן בהסכמים רגילים והן בהסכמי גירושין, בבואם לדון בבקשה לביטול הסכם היא עילה המבקשת להוכיח נטל ראייה כבד ביותר. מדובר בבקשה לביטול הסכם עקב פגם שנפל בהליך המשפטי במהלך אישור ההסכם בבית המשפט כפסק דין. אנו עדים לעניין שדורש רף גבוה של הוכחה, על כך שבית המשפט טעה ואישר הסכם בצורה שגויה מבחינת ההליך השיפוטי ולא עשה זאת בהתאם לסדרי הדין. הבחינה של בית המשפט היא בעצם הליך ביקורת עצמית על ההחלטה השיפוטית שנתן הוא עצמו. האם אופן אישור ההסכם נעשה בצורה תקינה ובהתאם לסדרי הכין ולכללים השונים, או שמא אכן נפל פגם בהליך מצד בית המשפט, מדובר בעילה כבדת משקל אותה בית המשפט ייבחן בצורה מעמיקה טרם ייעתר לבקשה לביטול ההסכם או לשינויו.
סיכום דבר
כאשר אנו בוחנים את הגישות השונות ואת הפרשנויות המגוונות בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה בבקשות לביטול או שינוי הסכמי גירושין, וכן את המדיניות המשפטית הנהוגה והמתחדשת לעניין דיני החוזים תרופות, אשר לעיתים נטמעת בבחינת בתי המשפט לענייני משפחה, אנו למדים כי רוח התקופה היא זו הנותנת את הטון בחיפוש מתמיד אחר פרשנות ראויה ורלוונטית. יחד עם זאת מדובר במתן מענה ראוי בסוגיות מורכבות אלו, בעניין אישור הסכמים או ביטולם, כאשר ברור לכולם ולמערכת המשפטית בכללותה כי הסכמים נחתמו כדי לקיימם. בית המשפט בבואו לבחון את מהות הבקשות יעשה את כל הנדרש ויבחן במשקפיים מחמירות הסכמים שקיבלו תוקף של פסקי דין ואושרו בבית המשפט. הסכמים מסוג זה, לא יבוטלו במחי יד אפילו כאשר הבקשה מוגשת לפי רצון הצדדים להסכם, ובעילות שבהן עומדת לנגד בית המשפט טובת הקטינים המעורבים. האחרונים, לעיתים נתונים בעל כורחם ובוודאי שלא מתוך בחירה, שהרי הם צד לעניין ולפעמים גם הנפגעים העיקריים בענייני מדור, משמורת, מזונות או כל סעד רלוונטי אחר הכלול בהסכמים השונים. בית המשפט יהווה חומה בצורה לצורך קיום ההסכם, כאשר אין בבחינת בית המשפט צורך אמיתי לשינוי סעיפים בהסכם או לביטולו המוחלט. נראה כי רק במקרים קיצוניים בית המשפט ייעתר לבקשות מסוג זה ויואיל להתערב בתוכן ההסכם, או להרחיק לכת ולבטל אותו לחלוטין.
אין באמור לעיל בכדי להוות משום יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית, הכתוב לעיל מהווה תיאור כללי בלבד ובלתי מחייב . בכל מקרה יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין .
כל הזכויות שמורות - ליצחק צרויה וליאור קורנפלד משרד עורכי דין.
נשמח לייעץ ולעמוד לשרותכם: